Herman Ottó Általános Iskola bővítése/ Budaörs/ Építészeti Tervpályázat

01 Tervlap _ Tervlap

02 Tervlap _ Tervlap

03 Tervlap _ Tervlap

04 Tervlap _ Tervlap

05 Tervlap _ Tervlap

Építészeti koncepció

A helyszíni bejárást követően két alapvető elképzelés fogalmazódott meg bennünk: az épületegyüttes funkcionális működésének javítása és az oktatási szárny monoton egyhangúságának megtörése. Miután kezdeti óvatos próbálkozásaink sorra kudarcot vallottak, beláttuk, hogy céljaink eléréséhez határozottabb beavatkozásokra van szükség.

Az iskola épületegyüttese

A telekhatárok között úszó épület ellenőrizhetetlen működést eredményezett, a jelenlegi bejáratok jellegtelenek. Az épületegyüttes- legyen az oktatási szárny bármivel újraburkolva- a főút felé a hátulját mutatja, gazdasági udvarral, szükségbejárattal.

Az oktatási szárny auláját a keleti oldalra átfordítva az iskola legforgalmasabb tere súlyponti helyzetbe kerül; az étkező, tornaterem és oktatási szárny közös metszéspontjába. A tetővel kihangsúlyozott új főbejárat előtti teresedés közvetlen közelében biztosítjuk a parkolási és megállási lehetőséget. A konyha jelenlegi kiszolgáló útvonalait megtartjuk, a gazdasági udvar nyugati végét garázsokkal zárjuk, kialakítva egy oldalsó bejárati teret. Az előbbi átalakítások ütemezve is megvalósíthatóak, függetlenül a tervezett szintráépítéstől.

Oktatási szárny

Az UNIVÁZ mechanikus bedobozolása kíméletlen kaszárnyahangulatot kölcsönzött az épületnek. Nincsenek középületeknél megszokott izgalmas átlátások, belső terek, az iskolába belépőt azonnal elnyeli a gépezet. Tervünkkel ezt az állapotot megszüntetjük meg, a kért bővítést is ennek szellemében készítettük. Meglévő funkciók áthelyezésével, odébb csúsztatásával, sikerült teret nyernünk- a meglévő tartószerkezeti váz megtartásával- egy többszintes aula számára. Hogy a lazább elrendezést a ráépítésnél is tartani tudjuk két új szintet hoztunk létre. Bár pontos adataink nincsenek, a tetőteraszoknak köszönhetően valószínűleg így is tartani tudjuk a szabályozás szerinti építménymagasságot.

Homlokzatpanelek

A tervezett új homlokzati panelek vizuálisan összefogják az épület pillanatnyilag széttöredezett szárnyait, felveszik a déli tömb 60cm-es kiugrását, biztosítják a szaktantermek árnyékolását és belső oldalukon szekrényeknek adnak helyet

Kékség

Nem dacból lett mégis bordó az iskola. A főút felőli kék tömbök megadják az épület kékségét, a jelenlegi színezetet a környékbeliek megszokták és nem utolsósorban mindig is találtunk abban valami játékosságot, hogy a budaörsi iskolák közül a sárga iskola fehér, a kék pedig piros.

/csiszár dalma/weiser balázs/barcza gergely/kukucska gergely

MEGVÉTELT NYERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: