Bicielote/ México

32 óra, egy párizsi átszállás, egy mexikóvárosi reptéri éjszaka után landolok Monterrey (Észak-Mexikó) külvárosában. Ismeretlen világba érkeztem. Hamarosan találkozom két építésztársammal – Diego Peris-szel (TXP) és Gianluca Stasi-val (CTRL+Z építész műhely). Másnap elkezdjük a közös workshopot (ARQUITECTURA EN ACCIÓN) a CEDIM egyetem diákjaival, ahol meghívott konzulensként veszek részt. Éjszaka néhány órás megbeszéléssel sikerül közös nevezőre jutnunk, hogy milyen irányba szeretnénk terelgetni a nyári kurzus végkimenetelét. Ketten 1:1-es léptékű beavatkozást és az építést támogatjuk. Luca elfogadja. Június 13-án az építész kar igazgatója bemutat a diákoknak és elkezdődik a workshop. Az első nap délelőttje Diego Peris előadásával telik, ahol beszámol madridi építészműhelyének  – Todo por la Praxis, röviden TXP –  közösségi munkáiról, többek között a bogotai ALASKA közösségi park megújításának a folyamatát is bemutatja . Az ebédszünet után a hallgatókkal Monterrey egyik konfliktus-zónájába indulunk. A San Pedro városrész Latin-Amerika egyik leggazdagabb luxus negyede. Paloták, kaszinók, bárok, sportkocsi szalonok sorakoznak. A recept mégsem tökéletes, mert e steril környezet a város egyik szegény szegletét zárja magába. Tampiquito, egy kis karakteres városrész 1500 fő lakosával és a dinamikus szociokulturális és művészeti megmozdulásaival különös identitásra tett szert. …..

Projekt előzmények: 2010 szeptemberében CTRL+Z, Starddle3 (Barcelona) és Implan (San Pedro) közös workshopot tervez a negyed szociális és építészeti problémáiról. Tampiquito fizikailag három részre (felső, alsó, középső) tagolódik a fizikális kapcsolódási pontok hiánya, az egységek közötti közlekedés problémája és külső elnyomó szándékú politikai akarat miatt. Ez a struktúra erősen hátráltatja negyeden belüli kommunikációt és megosztja a lakosságot a különböző szociokulturális aktivitások tekintetében is. A workshop alatt a résztvevők valós megoldásokat keresnek a helyzet változtatására az El Narval helyi szerveződés aktivistájával Luis Álvarez-zel. Eredményeként fontos részletekre derül fény.

2011 júniusában CTRL+Z műhely és ezúttal a CEDIM egyetem nyári kurzust hirdet hallgatóinak. Diegoval csatlakozunk (D1618 műterem) a csapathoz  . A kurzus célja, hogy egy hét alatt autokonstruktív megoldásokkal javítsunk a Tampiquito-ban kialakult helyzeten.

……Csapatunk az AUTOCITY szervizbe érkezik, ahol a Luis Álvarez fogad. Két órás előadás alatt és 45fok melegben megismerjük Tampiquito történetének körvonalait, az aktuális programjait. 1,5 órás terepszemle után Luis felhívja a figyelmünket az egészségügyi központ melletti park rehabilitációs lehetőségére, Diego egy helyi utcai főtt- kukorica- árus – Bernadro – „bici-elotes” kerékpárját szemel ki kommunikációs eszköznek. Lucaval tartott másnapi előadásaink után munkához látunk. A parkban a diákokkal elkezdjük a terep megtakarítását. Egy akciócsoport lehetséges építőanyag kutatására indul. Célunk: a meglévő elhanyagolt teret használhatóvá tenni a helyi kulturális és szociális összejövetelek alkalmaira és Bernardo kerékpárját felújítani és felszerelni az események hirdetésére alkalmas elektronikával és egy postaládával, ahova a szomszédok a közösségre vonatkozó hirdetéseiket bedobhatják. Estére kiderül, hogy az Autocity-be felhalmozott faanyag, néhány fémhordó, használt gumiabroncsok és a csapat által összedobott kb. 4000 peso áll a rendelkezésünkre a projekt megvalósításához. Két nap alatt a negyed lakói megszokják a jelenlétünket és egyre többen csatlakoznak az csapathoz. A gyerekek festenek, a szomszéd „Señora” ebédet főz, Javier fúr-vág-csavaroz. A tér nevet – Parque Barranca – és arculatot kap és használt autógumikból, hordókból és maradék faanyagból bútorok, kerti sütő és mini-lelátó készül.

Péntek este az átadásra összegyűlt szomszédoknak a hallgatók mutatják be egy vetítés és rögtönzött vacsora keretében a parkot és az építés folyamatát. Nagy örömünkre Javier önkéntes parkőrnek áll. A következő héten elkezdjük a „bico-elotes” átalakításának az AUTOCITY műhelyben. A kerékpárt néhány nap alatt felújítjuk és felszereljük egy kommunikációs fekete-dobozzal (gramofon-akkumulátor-erősítő-mikrofon). A kis eszköz és Bernardo felújított háromkerekű „főtt- kukorica-boltjának” átlagos napi ingázása a negyedben belül hatékony információs rendszerré alakul, a kultúrális eseményeket hirdeti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: