Szállodaépület Építészeti Tervpályázat/ Hotel Building – Architectural Competition/ Miskolctapolca


01

02

03

04

05

06

07

Első benyomásra öncélú, meghökkentő, de legalábbis szokatlan épületet terveztünk. Alapos okfejtés, több változat után jutottunk a végső döntésig. Az okokból néhány.

Ikonszerű megjelenés

Több rétegben lehetne tárgyalni indokoltságát, az előzőekben említett karakteres hagyomány továbbéléseként, de szándékos elhatározásként, egyediségre, téveszthetetlenségre törekvésként. Ma már elfogadott tény ennek gazadási hozama. A konstruálás, a forma nem öncélú. Olyan üdülőszállót akartunk csinálni, ahol a vendég nyaralóban, üdülőben érzi magát. Fürdés után hotelszobája teraszos nyaralóként funkcionál, zavartalanul az erdős hegyoldal tavaszi, nyári, őszi, téli változó látványával. Ez a funkcionális elképzelés hatott vissza az épület szerkesztésére.

Hegy, szikla, barlang

A Barlangfürdőt a meglévő folytatásaként bővítenénk élményfürdő jelleggel, megőrizve, felhasználva annak egyedülálló hangulati alapelemeit a sziklafalakat, barlangokat, fölötte látványként az erdőt. A szálloda közösségi tereinek kialakításában döntő szerepe volt a sorolt hangulati elemeknek.

Épület és környezete

Még egy szándék amely az említetteken túl szervező elemként hatott. Miskolctapolcának nincs igazi központi tere. Az üdülés célja a differenciált fürdési lehetőség. Hosszabb tartózkodásnál nem tölti ki a vendég teljes idejét. Gyülekezőhely, rendezvénytér, fórum épített környezetet feltételez. A teret térfalak teszik térré. Teret kijelölni nem lehet. Az létrejön, vagy nem. Meggyőződésünk, hogy az üdülőszálló funkción túl monumentális hatású, vonzerővel bíró fedett rendezvényteret hoztunk létre, melynek zajhatásától a vendégszobák védettek.

Szerkezet, anyagok

Méretei, látszólagos bonyolultsága ellenére az épület monolit vasbeton szerkezetből megépíthető. Pályázatunk nem tartalmaz statikai munkarészeket, de a tervet statikus szerkezettervezővel konzultáltuk.

A térszervezésből adódó látvány ereje lehetővé teszi a visszafogottan elegáns, egyszerű anyaghasználatot. A tömör felületek mészkő burkolata, és az üvegfalak harmonikusan illeszkednek a környezetbe. Összhatásban sugallni szeretnénk azt az érzetet, mintha az egész nagy szobor a hegy anyagából lenne kifaragva.

/bán ferenc DLA/csiszár dalma/weiser balázs/barcza gergely/kukucska gergely

%d bloggers like this: