Helyzetbehozás/ BME Alkotóhét 2009

Urbanisztika tanszék 04.14.-04.17.

tutorok: Kukucska Gergely, Steiner Balázs Miklós

társterület: aktivizmus, (neo)konceptuális mu˝vészet

A Moszkva téren rengeteg funkció és elem van jelen. Részben ab ovo, a tér építésekor és átépítésekor idegondolt, tervezett elemek, részben az elmúlt évek – évtizedek alatt idekerült, felgyűlt „holmik”. A pavilonok, reklámfelületek, korlátok minden esetben a saját jelenidejükben tipikusnak mondható megoldásokat mutatják – múltunk felgyűlt tárgyi emlékei, hasonlóan a padláson vagy sufniban tárolt holmikhoz. Ezeken túl mégis vannak a térnek kihasználatlan részei, melyeken mindenki csak áthalad, vagy talán még azt se. Célunk a tér ezen pontjainak „helyzetbe-hozása” az adottságok kihasználásával. Ez jelentheti meglévő funkciók továbbgondolását vagy új funkciók megjelenítését is, egyes elemek átváltoztatását vagy a ma már nem működő eredetitől eltérő használatát. Más lesz egy hely attól, hogy máshogy használjuk? Használhatjuk-e máshogy, ha közterület? Át is alakíthatjuk?A workshopon apró beavatkozásokat hajtunk végre 3-5 fős csoportokban, barkács módszerekkel, a lehető legkevesebb eszközzel. A közös interakció lényege nem csupán a produktum, hanem a közös munka. Az együttgondolkodás során „recepteket” dolgozunk ki és mutatunk be. A Moszka tér az elemzés jelenlegi helyszíne, de a receptek más városi tereken is felhasználhatóak.

Cél: a tér különböző pontjainak, helyeinek „helyzetbehozása”, az adottságok kihasználásával, 1:1 léptékben, minél szűkebb eszköztárral, jelzésszerűen, de kisebb építést/szerelést sem kizárva.

Eszközök: papír, ceruza, filctoll, sniccer, duck tape, talált anyagok, egyéb szerszámok és anyagok az ötletek függvényében, laptop, fényképezőgép, video kamera

Kiállítási anyag: az installáció(ka)t és a munkafolyamatot bemutató fotó- és videódokumentáció.

Untitled-2.indd

One comment

  1. Nice post. I used to be checking continuously this
    weblog and I am inspired! Extremely helpful information specially the last phase
    :) I take care of such info a lot. I used
    to be looking for this certain information for a
    long time. Thanks and good luck.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: